Alla typer av odds

För alla de som spelar betting i en spelbutik, eller väljer att spela betting online, så finns det massor av olika typer av odds. Ja, kanske är det så att alla de som spelar i spelbutiken egentligen bara möts av de europeiska oddsen. Detta då den svenska staten och spelmonopolet använder sig av decimala odds. Här är allt superenkelt att förstå, då detta är precis vad alla har växt upp med.

Det finns dock stora skillnader för alla som spelar betting online. Här handlar detta då naturligtvis om var det spelbolag du väljer att spela hos kommer ifrån. Vad som kan möta dig hos olika bookmakers online i det fallet är amerikanska odds, engelska odds eller europeiska odds. Är det då så att du vill vara en kunnig spelare som kan spela var som helst? Ja, då måste du känna till hur allt detta verkligen fungerar.

Skillnaderna mellan olika typer av odds

För att göra det hela enkelt så ska det först ses till vad som egentligen är skillnaderna mellan dessa olika typer av odds. När det gäller de europeiska och svenska oddsen, så är dessa i decimalform. Här är det enkelt att förstå hur allt fungerar. Du vinner den summa du satsar gånger ditt odds. Amerikanska odds fungerar dock helt annorlunda. Gällande denna typ av odds, räknas allt från en grund på 100 dollar.

Sist men inte minst finns de engelska oddsen. Dessa bär också namnet bråkodds. Detta är något du kan råka ut för när du inte ställt in att du spelar från Sverige, hos de spelbolag som finns registrerade på de brittiska öarna.

Engelska odds

När det gäller de engelska bråkoddsen. så är de ovanligast att användas av svenska spelare. Dessa odds beräknas genom att utföra en division. Som exempel kan ett engelskt odds visas som 10/11, vilket då inte säger så mycket för många svenska spelare. När du vill ha fram vad detta är i ett decimalodds, så utför du beräkningen av bråktalet, och sedan lägger till 1, framför resultatet. Vad som kan göra det enklare att förstå dessa odds är också att alltid tänka på:

  • När det första talet är mindre än det andra, innebär detta att du får ett odds under 2,00.
  • Om det första talet är högre än det andra, är alltid det odds du får högre än 2,00.

Amerikanska odds

De amerikanska oddsen är egentligen mycket enkla att förstå. I och med att USA har dollar som valuta så bygger oddsen naturligtvis på denna. Hur som helst kan du som beräknar vad du ska satsa, även tänka på att samma typ av beräkning också fungerar med svenska kronor.

När du ser amerikanska odds så kommer detta som en siffra med ett plus, eller minustecken framför. Ett minustecken framför siffran betyder att du spelar på favoriten. Detta betyder att du som vill vinna 100 kronor måste satsa den summa som visas efter minustecknet.

När du spelar på ett amerikanskt odds som har ett plustecken, så satsar du på det de kallar för underdog. Här handlar det om att du spelar på den som anses ha minst chans att vinna. Detta betyder då att du som satsar 100 kronor, istället vinner summan som oddset angett om ditt spel skulle gå in.

De enklaste sätten att konvertera amerikanska odds till decimalodds, är att använda sig av en gratis oddskonverterare online.

Europeiska odds

Ja, som du nu redan förstår, så är de europeiska oddsen det som du är van vid. Här handlar det om de enkla decimaloddsen som troligen alla vet hur de fungerar. Du satsar helt enkelt en summa pengar och vinner summan gånger oddset när spelet faller in. Detta odds är något som alltid varit populärt att spela på för alla svenska spelare.

Bästa typen av odds för svenska spelare

Även om nu decimalodds är det mest populära att spela på för alla svenska spelare på betting online. Ja, då behöver inte detta betyda att det blir bästa valet. I en del fall kan det vara så att du spelar hos ett flertal spelbolag. Där kan det då vara så att det är olika typer av odds.

I det fallet är det då alltid bäst att veta hur du avläser dessa, så du verkligen spelar hos det spelbolag som ger dig det bästa oddset på ditt spel. Helt enkelt handlar det inte om att vara den som väljer det enklaste, utan du tjänar på att förstå alla odds och hur de fungerar. Sätter du dig in i allt detta, så är du alltid den som kan avläsa var det blir bäst för dig att spela och lägga dina odds spel varje gång.

Sammanfattning av olika odds

För att sammanställa vad du just läst om, så blir summan att alla odds kan vara bra. Naturligtvis betyder det också att de kan vara dåliga. Den som förstår att läsa samt jämföra de olika oddstyperna med varandra, är alltid den som gör de bästa valen.

Detta om du är intresserad av att spela hos en internationell bookmaker. Om du enbart väljer svenska spelbolag, är du aldrig den som ens stöter på några olika typer av odds. För dig är det alltid decimalodds som gäller.