Asian Handicap

Asian handicap är ett rätt så nytt sätt att betta på inom sport och har börjat blir allt mer populärt bland spelare på spelsajterna. Detta system härstammar från Asien och kom sakta men säkert till väst under slutet av 1990-talet och när spel på nätet blev allt populärare. Asian handicap tillhör det system som är absolut det mest populära sättet att betta på sport i vissa delar av Asien och Mellanöstern.

I normala fall vid spel på sport i Sverige, har matcherna normalt sett tre olika tänkbara resultat:

  • Hemmaseger
  • Bortaseger
  • Oavgjort

När det kommer till Asian handicap eller som det också kan kallas Asian Line Betting, finns det endast tänkbara resultat. Spelaren kan antingen spela på vinnare eller förlorare. Vilket innebär att oavgjort inte alls finns. Asian handicap används för och främst vid betting på fotboll, eftersom det är rätt så vanligt att det kan blir oavgjort i de matcherna. För att få mer information vilken utdelning som Asian handicap ger, är det lättast att läsa om systemet på olika sajter.

För- och nackdelar med Asian handicap

Precis som med allt annat finns det både för och nackdelar. Bland fördelarna finns det att oavgjort har plockats bort från ekvationen innebär att det är fifty fifty chans att vinna. Om man jämför detta med vanlig vadslagning. För spelaren är det betydligt lättare att kunna välja en vinnare och att det går att vinna i Asian handicap om sitt lag ändå förlorar med ett eller par mål. Chanserna till vinst är oftare och spelaren kan påverka sitt utifrån vilket resultat man bettar på.

Bland nackdelarna med Asian handicap är att oddset är lägre än om en spelare skulle ha bettat på ett 1X2-system. I och för sig går det att kompensera till en viss del genom att betta på en målskillnad som är större, men det innebär också en högre risk att förlora i så fall. Spelutbudet i Asian handicap är inte så stort och alla spelsajter erbjuder inte sina spelare denna typ av betting.

Asian handicap termer

Det finns några termer som kan vara bra att veta inom Asian handicap, vilket gör att det blir enklare att förstå hur bettingen ska genomföras.

  • Vinst – Spelaren vinner hela sitt bett och vad oddset ger.
  • Halv vinst – Spelaren vinner halva sitt bet och resten blir återbetald. Denna typ av vinst förekommer om man bettar på ett positivt handikapp, det vill säga om ett bet görs på en ”underdog”.
  • Insatsen tillbaka – Spelaren får hela insatsen tillbaka, eftersom man verken förlorar eller vinner.
  • Halv förlust – Spelaren får halva insatsen tillbaka och förlorar resten. Denna typ av spel förekommer om man bettar på ett negativt handikapp, vilket innebär att man bettar på en favorit.
  • Förlust – Spelaren förlorar hela sin insats.

Termerna är inte särskilt svåra att förstå, men det skadar inte att veta dem.

Hur fungerar Asian handicap?

I Asian handicap betyder det i grunden att det med avseendet till själva vadet att det inte startar vid en match på 0–0, utan vid en helt annat resultat, vilket avgörs av vilken typ av bet spelaren gör. Siffran 1 i Asian handicap är samma sak som 1 mål och oddset är 1,25 är det samma sak som 1,25 mål. Favoritlaget i matchen måste slå handikappet och det lag som är underdog har hjälp av handikappet.

Här kommer ett exempel för att det ska bli lättare att förstå vad Asian handicap är för något:

Manchester United ska möta MFF och United är favoriten i matchen. Vid ett bet på Manchester United -2, betyder det att deras match börja i princip med -2 mål. De behöver vinna med minst tre mål för att spelarens bet ska bli en vinst. Skulle Manchester vinna bara med två mål, innebär det att matchen blev oavgjord och spelaren får sitt bet tillbaka.

Bettar spelaren däremot +2 på AIK, betyder det att vid matchstarten har laget redan två mål i ledning. Om Manchester United sedan skulle vinna hela matchen med endast ett mål över AIK, innebär det att AIK vann i alla fall. Detta tack vare att de hade två mål mer än vad matchen slutade med. Vilket innebär att spelaren vinner sitt bet.

Vill man som spelare lära sig mer om Asian handicaps fraktaler, finns det mer information på de olika spelsajterna som erbjuder denna typ av vadslagning. I stora drag innebär det hur man räknar kvarts- och halva mål.

Asian handicap live

Det finns spelsajter som har Asian handicap live och det innebär att det går att betta ända fram tills slutsignalen ljuder i matchen. Denna typ av betting utgår man från vilket resultat det är i matchen när spelet placeras. Vilket betyder att om det står 2–0 i matchen, om man har bettat på laget som leder i Asian handicap med -1,5. Då måste det lag man har satsat på, avsluta matchen men minst fyra måls marginal, för att spelaren ska få en vinst. Det är inte speciellt svårt att betta på Asian handicap och kan vara som en omväxling jämfört vad man annars brukar betta på.